Mitä on ratkaisukeskeinen ammattijärjestäminen?

Ratkaisukeskeisen lyhytterapian yhdistäminen ammattijärjestämiseen konmari-metodilla on testattu ja toimiva tapa löytää pysyvä järjestys kotiin. Ratkaisukeskeisen terapian menetelmät sopivat monenlaisiin tilanteisiin ja ihmisiin, minkä vuoksi sen avulla on mahdollista auttaa ihmisiä pysyviin elämäntapamuutoksiin. Näkemykseni mukaan koti heijastelee meidän sisäistä maailmaamme.

Kodin järjestäminen on samalla oman sisäisen maailman järjestämistä. Kun siihen yhdistetään terapeuttiset menetelmät, tämä näkyy takuuvarmasti positiivisesti myös muilla elämänalueilla. Palvelu sopii erityisen hyvin perheille, mutta myös sellaisille henkilöille, jotka kokevat ongelmakseen liiallisen shoppailun, hamstrauksen tai tarvitsevat uusia elämänhallintakeinoja. Palvelu alkaa maksuttomasta konsultaatiopuhelusta, jossa käyn läpi metodin ja kysyn sinun haasteistasi sekä varataan aika ensimmäiselle kotikäynnille. Kotikäyntien määrä riippuu sinun tavoitteistasi. Yleensä riittää noin 3-6 käyntiä, tarvittaessa enemmän.

Ensikäynnin kesto on minimissään 4 tuntia ja jatkokäyntien minimi 2 tuntia. Tarkoituksena on ohjata ja opettaa metodin avulla sinua ylläpitämään järjestystä itse. Kodin järjestämisurakan aikana harjoittelemme ilon ja kiitollisuuden tunteiden kokemista. Huom! Voit vähentää tämän palvelun kulut verotuksessasi kotitalousvähennyksenä.

Kyseessä ei siis ole täysin perinteinen ammattijärjestäminen, jossa joku toinen henkilö siivoaa, raivaa ja järjestää kotisi. Toki autan sinua esimerkiksi vaatteiden viikkaamisessa ja tavaroiden kantamisessa, mutta päätökset tavaroiden karsimisesta ja säilyttämisestä on sinun vastuullasi. Tarvittaessa tuen ja esitän ratkaisukeskeisiä kysymyksiä. Kannettu vesi ei pysy kaivossa, minkä vuoksi en usko, että toisen puolesta tekeminen auttaa pysyvään elämäntapamuutokseen – eihän personal trainerikaan liiku puolestasi.

Karsittujen tavaroiden poisvieminen on myös sinun vastuulla, joskin kannustan hankkiutumaan niistä eroon niin pian kuin mahdollista. Tämä siksi, että voit oivaltaa vastuusi aikanaan hankkimistasi tavaroista. Parhaimmillaan tämän seurauksena teet tulevaisuuden ostopäätökset vastuullisemmin ja harkitummin. 

Turhien ja iloa tuottamattomien tavaroiden karsiminen todella tuo enemmän selkeyttä sekä kotiin, mieleen, että koko elämään. Konmari-metodin syvempänä ajatuksena on, että kun ihminen on karsinut turhat tavarat ja järjestänyt ne tavarat, jotka haluaa säilyttää, hän tulee onnelliseksi. Tämä metodi auttaa sinua ymmärtämään omia arvojasi ja sitä, mikä on sinulle oikeasti tärkeää. Lisäksi metodin avulla voit opetella lisäämään iloa ja kiitollisuutta elämääsi.

Parhaimmillaan prosessin seurauksena muutat vähitellen kulutustottumuksiasi ja ostokäyttäytymistäsi, joten metodin sisäistäminen on eräänlainen “vastaisku” nykyiselle kertakäyttökulttuurillle ja kulutusjuhlille. Koko kodin järjestämisurakka konmari-metodilla on totta puhuen melkoinen maratonsuoritus, eikä sitä kerran toteutettuaan tarvitse tehdä välttämättä enää koskaan uudestaan. Tämä tieto itsessään motivoi sinua pysyvään muutokseen.