Valtaosa asiakkaistani on herkkiä tai erityisherkkiä. Tästä lähin käytän vain yhtä nimittäjää ”herkkä” jolla tarkoitan molempia. Monella herkällä on haasteita itsetunnon kanssa. Aivan suotta, sillä herkkyys kertakaikkiaan upea ominaisuus! Tämän takia käyn herkkien kanssa läpi erityisesti heidän vahvuuksiaan. Monet ovat saaneet tapaamisten seurauksena isoja oivalluksia ja ahaa-elämyksiä itsestään: ”en olekaan outo tai huonompi kuin muut..” ”ylitulkitsen muita ja ympäristöä..” ”tunnemaailmani onkin tavallista voimakkaampi..” ”hyvinvoinnin salaisuus piileekin itsesäätelyssä!” 

Herkkyys on vahvuus! Ei suinkaan ominaisuus, jota tarvitsisi peitellä tai hävetä. Sinussa ei ole mitään vikaa, etkä ole heikompi kuin muut. Olet ainutlaatuinen oma itsesi. Tapasi havainnoida ympäristöä saattaa olla hyvinkin tarkka ja yksityiskohtainen. Vaistoat muiden ihmisten tunnetiloja ja sinulla on pitkät sisäiset tuntosarvet. Todennäköisesti sinulla on vahva eläytymiskyky ja ajattelusi on hyvin syvällistä. Kuulostaako tutulta? Herkkyyteen liittyy todella paljon erilaisia vahvuuksia ja minun missioni on, että sinä tiedostat omasi. Vahvuuksien tiedostamisesta ja hyödyntämisestä on sinulle apua koko loppuelämäksi. Lisäksi herkkyyden sudenkuoppien välttäminen on helpompaa, kun tiedostat missä omat rajasi menevät ja kaiken lisäksi uskallat rohkeasti vetää niitä myös muille ihmisille. Sinun ei tarvitse selitellä itseäsi, eikä antaa maailman tulla liikaa ihosi alle. Itsetuntemus auttaa sinua elämään tasapainoisempaa ja omannäköistäsi (=onnellisempaa) elämää.

Jokainen herkkä hyötyy omien vahvuuksien hakkeroimisesta sekä tunnetaitojen vahvistamisesta. Myös omien tarpeiden tunnistaminen ja niihin vastaaminen on erityisen tärkeää, jotta vältyt liialliselta kuormitukselta. Kiire, stressi, hälinä, ihmismassat ja ärsyketulva kuormittavat herkkiä nopeasti ja joskus kohtuuttomasti. Tästä syystä sinun on herkkänä kiinnitettävä erityistä huomiota palautumiseen. Liiallinen kuormitus voi tuntua fyysisenä lamaannuksena ja pakonomaisena levontarpeena tai vastaavasti hermostollisena ylivirittyneisyytenä. Myös rikas sisäinen maailma ja voimakkaat tunteet saattavat kuormittaa sisäisesti, jolloin sinun on etsittävä erilaisia itsesäätelykeinoja olosi helpottamiseksi ja sisäisten kierrosten laskemiseksi.

Hiljaisuus ja rauha auttavat hermostoa palautumaan. Herkkänä olet itse vastuussa siitä, että huomioit palautumistarpeesi ja otat siihen tarvittavan ajan. Tämän vuoksi rajojen vetäminen itselle ja muille on erityisen tärkeää! Kokonaisvaltainen hyvinvointi koostuu monesta eri osa-alueesta.

 

Seuraavaksi luettelo herkkyyteen liittyvistä vahvuuksista:

 

Kirjoita itsellesi lista kaikista vahvuuksista, joita itsessäsi tunnistat. Tarkastele herkkyytäsi nimenomaan vahvuuksien kautta sekä tiedosta myös omat kehityskohteesi ja taidot, joita sinun olisi hyvä oppia hyvinvointisi takia. Näin saat tasapainotettua elämääsi ja luotua siitä itsesi näköisen.

Eläköön herkkyys!!!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *