Huonommuuden tunne on sukua häpeän, arvottomuuden ja riittämättömyyden tunteille. Huonommuuden tunne valtaa sinut silloin, kun vertaat itseäsi muihin. Pienennät itse itseäsi. Vertailu on aina jollain tavalla ylentävää tai alentavaa, eikä yleensä lainkaan objektiivista. Todellisuudessa et voi verrata itseäsi koskaan kehenkään muuhun, koska maailmankaikkeudessa ei ole toista sinua. Voit “verrata” tämän hetkistä itseäsi ainoastaan menneisyyden itseesi ja siihenkin suosittelen ottamaan näkökulman “kuinka paljon olet oppinut, kehittynyt ja oivaltanut matkalla”! 

 

Huonommuuden tunne voi saada sinut vetäytymään sosiaalisista tilanteista ja siten vahvistaa välttelyyn perustuvaa käyttäytymistä. Toisessa ääripäässä taas saatat jatkuvasti ponnistella sekä ylisuorittaa ja sillä tavoin polttaa helposti itsesi loppuun. Tämä taas pahentaa huonommuuden kokemusta ja heikentää itsetuntoa. Moni uupunut on kertonut kärsivänsä suorastaan murskaavasta huonommuuden tunteesta. Huonommuuden tunne liittyy arvottomuuden kokemukseen, jolloin et koe olevasi ihmisenä hyvä ja arvokas tai vaihtoehtoisesti osaamisesi ei koskaan riitä tai yllä vaatimuksiisi tai odotuksiisi. Silloin sisäinen rimasi on aivan liian ylhäällä. Kysy itseltäsi, vaaditko itseltäsi liikaa? Vai pelkäätkö epäonnistumista ja kritiikkiä niin paljon, että et edes uskalla yrittää. Tällä tavoin sabotoit itse itseltäsi onnistumisen mahdollisuudet. 

 

Lapset ja erityisesti nuoret vertailevat itseään muihin ja pyrkivät hakemaan hyväksyntää ikätovereiltaan, olemaan osa laumaa. Tarve kuulua joukkoon on erityisen vahva nuoruudessa, jolloin oma identiteetti muodostuu suhteessa ympäristöön. Oman ulkonäön vertailu ja hyväksynnän haku ovat silloin pinnalla, kuuluvat kehitysvaiheeseen, mutta saattavat johtaa epäterveisiin ajattelumalleihin mikäli itsetunto on heikoilla kantimilla. Koulukiusaaminen on erityisen vahingollista lapsen ja nuoren itsetunnolle, jolloin huonommuuden ja erilaisuuden kokemus saattavat varjostaa vielä pitkälle aikuisikään. Tarkastele omaa menneisyyttäsi päästäksesi haitallisten uskomusten jäljille, mutta älä uhriudu! Sinulla on mahdollisuus luoda itsellesi terveempi itsetunto vielä aikuisiällä sekä löytää oma voimasi, autenttinen itsesi. Uhriutuminen yksi suurimmista henkisen kehityksen jarruista.

 

Vastalääke huonommuuden tunteelle on vahvistaa omanarvontuntoa, sekä selvittää vahvuutesi ja arvosi. Nämä ovat itsetuntosi perustus, betonivalu, jonka päälle on turvallista rakentaa elämäsi. Matkalla kohti vahvempaa omanarvontuntoa tulet väistämättä törmäämään rajoittaviin uskomuksiin itsestäsi. Nämä on syytä “purkaa”, sillä ne ovat kuin mädät rakenteet, pilarit jotka täytyy vaihtaa.

Hyvä omanarvontunto on sisäinen kokemus siitä, että olet arvokas, hyväksytty ja rakastettu omana itsenäsi. Sitä kannattaa tietoisesti vahvistaa ja mikäli koet tarvitsevasi apua, älä epäröi ottaa yhteyttä minuun. Tie ylös huonommuuden tunteen kuopasta kohti parempaa omanarvontuntoa käy itsetuntemuksen, omien tarpeiden tunnistamisen, vahvuuksien, arvojen, itsemyötätunnon ja voimavarojen kautta. Näihin minulla on repullinen menetelmiä! Paremman itsetunnon saat, kun muutat suhtautumista omaan itseesi. Tähän ei ole poppaskonsteja tai pikadieettejä. Helppoa se ei ole, mutta kaiken arvoista! 

 

Kysy itseltäsi: onko huonommuuden tunne oikeasti totta?

Mikä on vääristänyt itsetuntoasi niin, että koet olevasi huonompi kuin muut?

Mitkä ovat todelliset vahvuutesi, jotka tekevät sinusta ainutlaatuisen? Miten voisit hyödyntää vahvuuksiasi ja lopettaa vertailun?

Mitä tekisit, jos tunne huonommuudesta ei estäisi sinua toimimasta ja toteuttamasta haaveitasi?

Mikä olisi pienin askel, jolla voisit vahvistaa itsetuntoasi ja pystyvyyden tunnetta? 

 

Mikäli haluat lopullisesti eroon huonommuuden tunteesta, lopeta vertailu, pura rajoittavat  itseäsi koskevat uskomukset sekä opettele hyväksymään itsesi sellaisena kuin olet.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *