Saan ajoittain kyselyitä, miksi tavaroista luopuminen on niin vaikeaa ja miten luopumista voisi opetella. Ammattijärjestäjänä tehtäväni on opettaa asiakkaitani luopumaan, jotta pysyvän järjestyksen luominen helpottuu. Luopuminen on monitasoinen prosessi, eikä suinkaan aina helppoa ja nopeaa. Kokosin tähän kirjoitukseen tavallisimmat sisäiset esteet eli uskomukset ja tunteet luopumisen tiellä. Kuten ehkä nopeasti käy ilmi, kodin järjestäminen voi olla hyvin tunnepitoista työtä! Järjestämällä kotiasi, kohtaat samalla itsesi ja menneisyytesi.

 

Järjestelmällinen karsinta on opettavainen prosessi, jonka aikana törmäät väistämättä omiin uskomuksiisi ja kätkettyihin tunteisiin. Jokaisella meistä on tapahtunut menneisyydessä vaikeita ja jopa traumaattisia asioita. Sen minkä fyysisesti olet sullonut kaapin perälle, ei henkisten lakien mukaan katoa sieltä, ennen kuin olet käsitellyt myös haudatut tunteesi. Saatat siis vetää alitajuisesti puoleesi vain lisää tavaroita, ei siksi että sinussa on jokin vika, vaan siksi, että voisit kohdata itsessäsi sen mitä välttelet. Kaikki fyysiset esineesi kuvastavat jollain tavalla sinua itseäsi. Olet itse ne hankkinut/ostanut tai vetänyt puoleesi lahjan tai perinnön muodossa.

Kodin järjestäminen on samalla sisäistä siivoustyötä. Suosittelen jokaista tekemään jonkinlaisen ”kuolinsiivouksen” jo eläessään ja samalla opettelemaan luopumista. Jonain päivänä meidän kaikkien on päästettävä irti aivan kaikesta. Et kertakaikkiaan saa täältä lopulta mitään mukaasi, paitsi henkisen pääomasi. On hyvin vapauttava oivallus, että oikeasti et omista mitään, vaan kaikki tavarasi ovat vain lainaa… olet itse antanut tavaroille merkityksen omassa mielessäsi, mielikuvissasi sekä tunnetasolla. Hyviä uutisia: voit siis milloin vain päättää muuttaa tuota merkitystä ja katkaista tunnesidokset menneisyyteen.

 

Luopuminen aiheuttaa usein kipua. Kipu tekee kohdattavista asioista epämiellyttävää ja sellaista, jota pitäisi välttää. Aivan kuten varot fyysistä kivunaiheuttajaa, varot myös henkisiä kipupisteitäsi. Niin oudolta kuin se kuulostaakin, saatat olla liittänyt esineisiin monenlaisia tunteita. Luopumisprosessi paljastaa sinulle minkälaisen merkityksen olet tavaroille antanut. Luopuminen helpottuu harjoittelemalla. Älä silti koskaan aloita karsintaa kaikista tunnepitoisimmista esineistä. Aloita helposta kategoriasta kuten vaatteet ja kirjat, jolloin erottelukykysi ja kiitollisuuden taito vahvistuvat. Kiitollisuus on voimakas tunne, joka muuttaa täysin sisäistä kokemusmaailmaasi. Opettele luopumaan kiitollisuudella.

Seuraavaksi kerron yleisimmät luopumista estävät tekijät.

 

Yleisimmät sisäiset esteet eli uskomukset ja tunteet luopumisen tiellä: 

 

 

 

 

Toivottavasti näistä vinkeistä oli sinulle apua ja hyötyä. Oivalluttavia järjestämishetkiä!

Muistutuksena vielä, että teen myös järjestämisen etäapua Zoomin kautta! Jos kaipaat täsmävinkkejä, etäapu on juuri oikea palvelu sinulle.

One Response

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *